Sainte Maure de Touraine AOP
De Sainte Maure de Touraine is een cilindervormige geitenkaas uit Indre et Loire Centre in Frankrijk. Wat er uniek aan is is dat er een strootje door het midden van het kaasje gestoken wordt. Dit dient om het verse geitenkaasje te voorzien van voldoende stevigheid tijdens de rijpingsperiode. Heb je dit strootje weleens van dichtbij…
Schabziger
Dit is de Schabziger. Het is een Zwitserse rariteit die je in onze contreien wat minder aantreft. Hij wordt geproduceerd in het konton Glarus van afgeroomde melk. from skimmed milk. Schabziger werd in de 8e eeuw gemaakt door monniken. De exacte specificatie van hoe het kleine kaasje gemaakt moet worden werd al vastgelegd in 1463,…
La Fourme de Montbrison
La Fourme de Montbrison is een blauwgeaderde kaas op basis van koemelk uit de streek van de Loire en de Puy-de-Dôme. Het is het broertje van de beter gekende Fourme d’Ambert. Het verschil tussen de kazen zit in het afgieten en het zouten. Bij La Fourme de Montbrison wordt de wrongel gezouten terwijl La Fourme…
De winter in met Vacherin Mont d’Or
Vacherin Mont d’Or… het is altijd lang wachten op deze zalige zachtheid uit de Vallée de Goux in the Jura-gebergte tussen Frankrijk en Zwitserland. Dit is namelijk een typische winterkaas, die enkel beschikbaar is in de maanden september tot maart. De eerste Vacherins aan het begin van het seizoen durven weleens tegenvallen (soms wat hard),…
De Saint-Marcellins van La Mère Richard
Eén van de beste Saint-Marcellins zijn degenen die afgerijpt worden door affineur La Mère Richard. Deze verrukkelijke kleine kaasjes zijn typisch enorm zacht en delicaat van structuur, en hebben een lichtgoud fijn geotrichum korstje. Eens je dit korstje doorprikt, loopt de kaasmassa binnenin zo naar buiten. ‘La Mère Richard’ was de bijnaam die Paul Bocuse…