Vaderdag
Zondag 12 juni is het vaderdag. Wil jij papa ook verrassen met een origineel cadeau dit jaar? Geef hem dan het Bierpakket 2022 van Kaaswinkel Fort Félice cadeau! Het pakket bestaat uit 4 topkazen met aangepaste bieren, zorgvuldig geselecteerd (en uitvoerig getest) door een panel van bierliefhebbers. We vergezellen de kazen en bieren van een…
Ricotta
Verse ricotta, helemaal vanuit Italië vanaf deze week opnieuw in jouw kaaswinkel Fort Félice! Ricotta betekent letterlijk “opnieuw gekookt”, wat verwijst naar het proces waarbij de wei opgewarmd en aangezuurd wordt zodat de overgebleven eiwitten na het kaasmaken aan elkaar kunnen klitten. Dit resulteert in een milde, melkachtige kaas. Ricotta is erg laag in vet…
Het geheim van Appenzeller
De Appenzeller-kazen komen uit de streek van het Säntis-massief in Zwitserland. Er wordt vertelt dat dit massief duizenden jaren geleden werd beklommen door een reus die op zijn rug een zwaar geladen tas droeg met charmante huisjes die jij over het hele land had verzameld. Tijdens zijn beklimming van het Säntis-massief, scheurde hij per ongeluk…
Waarom is geitenkaas wit en koekaas geel?
Zowel geiten als koeien zijn herkauwers, en ze halen allebei caroteen uit de grassen die ze opeten. Caroteen is een natuurlijke kleurstof die we kennen van worteltjes, maar ze is evengoed aanwezig in paprika, brocolli en gras. Wanneer koeien gras eten, komt de caroteen in de melk terecht, waar de caroteen de melk geel kleurt.…
Bestaat er kaas van paardenmelk?
Aan paardenmelk worden vele gunstige effecten voor de gezondheid toegeschreven. Maar bestaat er ook kaas van paardenmelk? Paardenmelk is heel moeilijk te verkazen. Het heeft een zeer laag vetgehalte, waardoor er een lage opbrengst uit paardenmelk zou zijn. Koe -en geitenmelk bevatten in vergelijking 4 keer zoveel vet en buffel -en schapenmelk zelfs 7 keer…
Wat zijn die witte kristallen in oude kazen?
Je hoort mensen weleens zeggen dat ze houden van dat krokant zout in brokkelkaas of oude Comté. Super lekker, maar zout is het niet! Tijdens het rijpen van kaas vinden er in het zuivel verschillende processen plaats, waaronder de Proteolyse. Dat is het proces waarbij eiwitten afgebroken worden tot hun bouwstenen, de aminozuren. Een aminozuur…
De bandjes van de Livarot
Wist u dat de gewassenkorstkaas Livarot uit Normandië de bijnaam “Le Colonel” draagt. Die naam dankt hij aan de 5 bandjes van gedroogde Lisdodde die rond de kaas gespannen worden om de kaas in vorm te houden. De bandjes worden vergeleken met de strepen op de schouder van een kolonel in het leger. De Lisdodde…
The Stinking Bishop – The name doesn’t say it all!
De Stinking Bishop is één van onze geliefde roodbacteriekazen. Zijn naam is echter géén verwijzing naar het feit dat de kaas een behoorlijk geurige korst heeft, noch wordt hij in een abdij gemaakt door een zweterige hoogwaardigheid. Bishop is een gebruikelijke Engelse voornaam. En de Bishop uit ons verhaal had een probleempje met persoonlijke hygiëne,…
BellaVitano Violetta
Dat kaas kan verbazen, dat leert onze BellaVitano Violetta ons wel. Het is een unicum (echt waar, er is er maar ééntje van). We namen namelijk een Reserve Cheese BellaVitano Gold, en rijpten hem gedurende 3 maanden af in een badje van jenever. Het resultaat: Een zoute kaas met zoete toetsen, violet van kleur. De…
Trappe d’Echourgnac
Vandaag stellen we u een klein kaasje voor dat al sinds de start een vaste waarde is in onze kaaswinkel, maar dat nog geen officiële introductie heeft genoten. Hoog tijd dus om dat recht te zetten! De Trappe d’Echourgnac weegt 300 gram. Ze wordt gewassen in okkernotenlikeur, vandaar het donkerbruine korstje. Ze is afkomstig uit…
Cendré
Het woord Cendré komt uit de Franse taal en betekent askleurig of grauw. De term wordt gebruikt voor kazen die bedekt worden met een laagje as. As wordt vaak gebruikt bij de productie of het rijpingsproces van kaas. Vele geitenkazen uit de Loire bijvoorbeeld, worden in een laagje assen gerold opdat hun vers huidje afgesloten…
La briquette du Nord
De briquette du Nord is een geitenkaasje uit het Noorden van Frankrijk. Het wordt geproduceerd door een kaasmakerij die werd opgericht in 2008, Chèvrerie de l’Ecaillon, in de vallei van l’Ecaillon in de Vendegies. Zij werken met een eigen kudde van zo’n 150 melkgeiten. Het rauwmelkse geitenkaasje is zacht van structuur. Deze uitvoering is half…
- 1
- 2
- Volgende »