La Fourme de Montbrison
La Fourme de Montbrison is een blauwgeaderde kaas op basis van koemelk uit de streek van de Loire en de Puy-de-Dôme. Het is het broertje van de beter gekende Fourme d’Ambert.
Het verschil tussen de kazen zit in het afgieten en het zouten. Bij La Fourme de Montbrison wordt de wrongel gezouten terwijl La Fourme d’Ambert drooggezouten wordt of in een pekelbad gestopt wordt.
De traditie van deze kazen gaat terug tot de negende eeuw. Beide Fourmes werden gemaakt in de ‘jasseries’ en verkocht op de markten van Ambert en Montbrison. Een ‘jasserie’ is een soort lodge, een hoogteschuilplaats voor zowel mens als dier. Dit is ook de traditionele plaats waar eeuwenlang de Fourmes werden gemaakt. In 1972 kregen de Fourmes een gezamelijk AOC, dat in 2002 dan weer uitgesplitst werd.
Tegenwoordig worden de kazen in ‘fromageries’ gemaakt. Onze Fourme is nog een rauwmelkse artisanale Fourme de Montbrison. Hij is zacht van smaak en heeft een vaste structuur.